Το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου ενισχύει τη μνήμη

έλαιο δενδρολίβανουΈνα από τα σημαντικότερα βότανα από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι το δενδρολίβανο, το ρόζμαρι ή ροζμαρίνο ή αλισμαρί, όπως λέγεται ανάλογα με την περιοχή. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα, στην αρωματοθεραπεία, την αρωματοποιία, τη βοτανοθεραπεία και θεωρείται ένα από τα πιο θεραπευτικά βότανα. Είναι τόσο σημαντικό που χρησιμοποιείται σε θρησκευτικές τελετές, για στολισμούς ναών κτλ.

Έχει συνδεθεί με τη θεραπεία μιας πληθώρας παθήσεων και καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι το αιθέριο έλαιο του φυτού ενισχύει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Northumbria μελέτησαν τις επιδράσεις του συγκεκριμένου αιθέριου ελαίου σε ομάδα εθελοντών.

66 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε δυο ομάδες έλαβαν μέρος στο πείραμα. Η μία από αυτές βρισκόταν καθημερινά σε κάποιον χώρο, στον οποίο πέντε λεπτά νωρίτερα οι επιστήμονες είχαν αφήσει να διαχέεται στην ατμόσφαιρα αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου, με τη βοήθεια ειδικού σκεύους. Στη συνέχεια, οι εθελοντές έκαναν διάφορα τεστ, προκειμένου οι επιστήμονες να ελέγξουν τα επίπεδα της μνήμης τους. Οι επιστήμονες εστίασαν στην ικανότητα των ατόμων να θυμούνται πράγματα που έχουν να κάνουν στο μέλλον ή να θυμούνται να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο αιθέριο έλαιο ενίσχυσε τη μνήμη της ομάδας που εκτέθηκε σε αυτό σε ποσοστό από 60% έως 75%!

Η σχέση του δεντρολίβανου με την ενίσχυση της μνήμης, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία και τη βοτανοθεραπεία ως διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και ως ενισχυτικό της μνήμης, αλλά για την απαλλαγή από πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *